Baby

Baby  / kinderen shiatsu

Reeds in je buik wordt je kindje zich bewust van aanraking. Doordat jij uitadement, spannen je buikspieren zich aan. Hierdoor wordt je kindje zich bewust van zijn lijf. Ook na de bevalling blijft aanraking heel belangrijk om je baby te begeleiden in zijn ontdekkingsreis. Door aanraking ervaart je baby veiligheid en geborgenheid en worden er hormonen aangemaakt die je kindje een gevoel van welbehagen geven. Vooral het eerste jaar gebeurt er heel veel. Je baby wordt zich bewust van zijn armen, benen, vingers en tenen en van het onderlinge verband hiertussen en wat hij hier wel allemaal niet mee kan doen. Het is boeiend om dit ontwikkelingsproces heel bewust mee te mogen maken en je baby hierin te ondersteunen.

Baby shiatsu is een vorm van baby massage die erop gericht is om je baby te begeleiden in zijn ontdekkingsreis en je baby bewust te maken van alle delen van zijn of haar lijfje passend bij de ontwikkelingsfase waarin je baby zich bevindt. Het is zo leuk en waardevol om te zien hoe een baby reageert als deze voor het eerst zijn beide handjes vastpakt. Een complete blik van verrassing.


Baby / kinderen cranio-sacraal behandelingen

Door de zachte manuele technieken en aanraking zijn mijn therapieŽn  bij uitstek geschikt voor baby's en (kleine) kinderen. Door de ontspanning die ontstaat in het CranioSacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem zal ook bij hen het zelfgenezend proces in gang worden gezet. 

Een van de meest voorkomende oorzaken van verstoringen of disbalans in het craniosacrale/viscerale systeem is het geboorteproces zelf. Een kind is natuurlijkerwijze goed bestand tegen de fysieke krachten die tijdens een normale bevalling doorstaan worden. (In feite ontvangt de baby bij de doorgang door het geboortekanaal zijn eerste massage. Deze werkt stimulerend en bereidt het kind voor op zijn verblijf buiten de baarmoeder.) 

Echter wanneer de bevalling moeizaam verloopt en/of medische ingrepen van buitenaf noodzakelijk zijn, neemt de kans toe op verstoringen in het craniosacrale/viscerale systeem.Dit kan op korte of langere termijn gevolgen voor het kind hebben, zoals: hyperactiviteit, allergieŽn, ontwikkelingsstoornissen, leerproblemen, gedragsproblemen, spraakproblemen, motorische problemen, middenoorproblematiek, enz. 

Ook na een ernstige val, ongeluk of wanneer een kind een operatie heeft moeten ondergaan kan het zinvol zijn om de gevolgen daarvan met ondersteuning van CranioSacraal /Visceraal therapie te verhelpen of te verzachten.

 

HUILBABY'S

Tijdens de geboorte komt er een aanzienlijke druk op de schedel te staan. De schedel van de baby is nog flexibel zodat de schedelbotten een stukje over elkaar kunnen schuiven. De fontanellen en de overgang van schedelbasis naar de eerste nekwervel hebben hierin een sleutelpositie.

Soms kan deze flexibiliteit tot problemen leiden, b.v. bij langdurige, gecompliceerde of juist erg snelle bevallingen. De overlapping van een aantal schedelbotten wordt van binnenuit onvoldoende gecorrigeerd. Er ontstaat dan een grote spanning binnen de schedel of bij de overgang van de schedel naar de wervelkolom. Soms zien we ook een asymmetrie tussen rechts en links.

Dit heeft tot gevolg dat de normale (fysiologische) bewegingen van de schedelbotten niet meer optimaal zijn. Er kan druk ontstaan op de uittredende zenuwen, hetgeen tot een overprikkeling van diverse lichaamssystemen kan leiden (o.a. de spijsvertering waardoor buikkrampjes kunnen ontstaan). De baby zit zichtbaar niet lekker in zijn/haar velletje en uit dit door vaak en langdurig te huilen en/of onvoldoende te kunnen slapen. Als de oorzaak van het vele huilen in het craniosacrale systeem is gelegen, kan dit vaak met enkele behandelingen doorbroken worden.

 

KEIZERSNEDE BABY'S

Geboren worden via een keizersnede kan ingrijpender voor een baby zijn dan we ons zo voorstellen. De vloeistofdruk in de baarmoeder is een stuk hoger dan erbuiten. Bij een keizersnede valt deze druk vaak vrij abrupt weg.

Keizersnede baby's hebben gemiddeld een lagere Apgarscore, meer ademhalingsproblemen en meer afwijkende neurologische bevindingen. Zij hebben vaker last van middenoorontstekingen en andere problemen gedurende hun kindertijd. Het geboorteproces is abrupter en potentieel mťťr angst oproepend dan bij een normale bevalling. De baby's zijn over het algemeen minder alert vlak na de geboorte en het natuurlijke bindingsproces met de moeder ondervindt meestal vertraging vanwege medisch noodzakelijke handelingen bij moeder en/of kind.

 

MIDDENOORONTSTEKINGEN BIJ BABY'S EN KINDEREN

Bij steeds terugkerende middenoorontstekingen blijken vaak de schedelbeenderen rondom het oor te weinig bewegingsvrijheid te hebben. De belemmering wordt veroorzaakt door spanningen in de hersenvliezen die vastgehecht zijn aan de binnenzijde van de schedelbeenderen.

Deze hersenvliezen spelen een belangrijke rol bij de afvoer van hersenvocht. Als deze afvoer onvoldoende kan plaatsvinden, ontstaat er een teveel aan vloeistof in de holtes (sinussen) van de hersenen. Omdat de weefsels in de schedel van de baby nog vrij zacht zijn, kan deze vloeistof een druk veroorzaken die ook de gehoorgangen en de buis van Eustachius vernauwt. Dit kan vervolgens leiden tot het ontstaan van middenoorontsteking.

 

HOE ZIET EEN BEHANDELSESSIE ER UIT?

Het kind ligt gekleed op een behandeltafel of zit bij een van de ouders of de therapeut op schoot. De therapeut onderzoekt met haar handen het craniosacraal ritme en de mobiliteit van de schedelbeenderen en Ėvliezen.

Met zachte manuele technieken probeert zij vervolgens de belemmeringen vrij te maken en de spanning weg te laten vloeien.

Het komt voor dat er emoties loskomen of dat een kind begint te huilen. De behandeling op zichzelf is niet pijnlijk, maar kan wel de herinnering oproepen aan lichamelijke en/of emotionele pijn die het kind eerder beleefd heeft. Het kunnen uiten daarvan draagt bij tot verwerking en herstel.Voor kinderen is een sfeer van veiligheid en geborgenheid erg belangrijk,er wordt dus veel aandacht besteed aan het opbouwen van contact.

Behandelingsduur:

Een behandeling voor een baby/kind zal korter zijn dan bij een volwassene,omdat kinderen nu eenmaal vaak wat beweeglijker zijn en lang stilliggen voor hen meestal niet gemakkelijk is.

 • voor een baby ong. 30 minuten
 • voor een kind ong. 45 minuten


WANNEER IS HET ZINVOL OM CRANIOSACRAAL/VISCERAAL THERAPIE TE OVERWEGEN

Bij een baby

 • extreem veel huilen
 • snel geÔrriteerd/overprikkeld zijn
 • moeilijk rust kunnen vinden
 • problemen met zuigen of wanneer een baby constant wil zuigen
 • problemen met de ontlasting
 • overstrekken of juist een te slappe tonus
 • als het kind niet geknuffeld of aangehaald wil worden

 

Bij een ouder kind

 • steeds terugkerende middenoorontstekingen
 • hoofdbonken
 • constant wiegen
 • wanneer een kind steeds aan zijn/haar oren of haren trekt
 • overgevoeligheid van het hoofd, het kind houdt er niet van als zijn hoofd aangeraakt wordt
 • hoofdpijnen
 • spraakproblemen
 • leer- en concentratieproblemen
 • ondersteuning na een operatie
 • enz.

 


Diana Kissen
Wateringstraat 40
3920 Lommel
BelgiŽ
Tel: +32(0)476/84 88 96
info@jenn-mo.be
Stratenplan

BTW: 0698284291