Fibromyalgie/CVS

Fibromyssage (alle 4 tot 6 weken)

Is een massagetechniek voor het verlichten van spierpijn bij fibromyalgie.
Het activeert het zelfgenezend vermogen. Hierdoor gaat het lichaam zelf stoffen aanmaken die de pijn verlichten. Het meridiaanstelsel wordt be´nvloed, waardoor de energie weer gaat stromen.
Een fibromyssage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans in ons lichaam. Het hartritme daalt en de stress en pijn verminderen.

Fibromyssage heeft het volgende effect:
 • versterken van het lymfesysteem
 • verlichting van spierkrampen
 • verlagen van de bloeddruk
 • meer opname van zuurstof in de spieren
 • verbetering van het bewegingsapparaat

Shiatsu en bindweefselmassage

In tegenstelling tot de meest bekende massagevormen wordt bindweefselmassage niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag van het lichaam die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt.

Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel (inwendige organen en/of orgaansystemen o.a spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten) be´nvloed. De spanning in die laag wordt dan opgeheven. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.
Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.

Bindweefsel leidt eveneens bloedvaten en zenuwen naar de organen en biedt bescherming tegen infecties. De cellen in het bindweefsel vervullen daarnaast een belangrijke taak in het wondgenezingsproces. Het onderhuidse bindweefsel isoleert warmte, slaat energie op en is verantwoordelijk voor transport van zuurstof, voeding - en afvalstoffen.

Soepel bindweefsel kan de beweeglijkheid van het lichaam vergroten en een algemeen gevoel van welbehagen bevorderen.
Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De huid van o.a de rug toont zich als een soort landkaart van projectiegebieden van inwendige organen en/of orgaansystemen. Veelal vinden we een verhoogde spanning gecombineerd met een verminderde verschuifbaarheid van het betreffende huidgebied.
Bij een storing in de organen kan men in deze huidzone afwijkingen waarnemen.

Bindweefselmassage wordt gezien als een reflexzonetherapie. Ze geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, dat op haar beurt via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls geeft aan het orgaan met een meer of mindere storing. Het orgaan wordt be´nvloed en er volgt een directe terugkoppeling naar de "huidzone" waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.

De effecten van een bindweefselmassage kunnen groot zijn. Het kan zijn dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren worden. Men kan zich na de massage vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen de 24 uur voorbij te zijn.

Na meerdere behandelingen kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wat is fibromyalgie?

Letterlijk betekent het: pijn in bindweefsel en spieren.
Het is dus een term die alleen maar beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt.
Bindweefsel en spieren zijn onderdelen van ons bewegingsapparaat (dit bestaat uit harde en beweegbare delen).
De harde delen, botten, zorgen voor de stevigheid. Tussen de botten bevinden zich bewegende verbindingen: de gewrichten.
De spieren en pezen zorgen ervoor dat de botten kunnen bewegen. Gewrichtsbanden en bindweefsel verlenen de gewrichten extra steun en stevigheid.
Aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door ongeval of blessure worden veroorzaakt, worden aangeduid met de verzamelnaam: reumatische aandoeningen.
Ook fibromyalgie is een reumatische aandoening.

Geen 2 mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. De meest voorkomende klachten die een grote invloed op het leven kunnen hebben zijn:
 • pijn en stijfheid: vooral ochtendstijfheid
 • stemmingswisselingen
 • pijn vooral in spieren, nek, schouders, lage rug, bekkengordel en ledematen,borstbeen,zijkant van de heupen en binnenzijde knie.
 • pijn in bindweefsel 
 • pijn in en rondom de gewrichten
 • slaapproblemen: vaak wakker van de pijn, geestelijke onrust, piekeren en onrustige dromen. Ze komen niet in een diepe slaap (delta-slaap). Tijdens deze slaap komt groeihormoon vrij wat het bindweefsel moet herstellen. Het bindweefsel regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en antilichaampjes, om infecties te bestrijden. Hierdoor worden bindweefsels stijf en gespannen!
 • Temperatuurgevoeligheid: klachten verergeren bij temperatuurwisselingen
 • concentratiestoornissen (vaak door vermoeidheid)
 • darmklachten
 • hoofdpijn die lijkt op migraine
 • allergische reacties
 • pijnlijke menstruaties
 • gezwollen handen, voeten en gezicht
 • verminderd libido
 • huidproblemen (droog, eczeem, uitslag, meer zweten)
 • traag metabolisme
 • hyperventilatie
 • gevoelloosheid en tintelingen
 • depressieve gevoelens en angsten

Klachten kunnen erg op en neer gaan en zijn niet altijd even ernstig.
Iedereen heeft wel eens last van pijn en stijfheid, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door overbelasting of een griepje maar deze klachten gaan vanzelf weer weg.
Bij mensen met fibromyalgie echter blijft de pijn terwijl er geen beschadigingen of vergroeiingen zijn.

Het stellen van een diagnose is een ingewikkeld proces. De klachten -chronische vermoeidheid, pijn, stijfheid - kunnen bij veel aandoeningen voorkomen. Er is geen test of bloedonderzoek voorhanden om fibromyalgie vast te stellen. Ook op r÷ntgenfoto's is niets te zien.

Om meer eenduidigheid te krijgen bij het stellen van een diagnose, zijn enkele jaren geleden, afspraken gemaakt over criteria die vaststellen of iemand fibromyalgie heeft.


Diana Kissen
Wateringstraat 40
3920 Lommel
BelgiŰ
Tel: +32(0)476/84 88 96
info@jenn-mo.be
Stratenplan

BTW: 0698284291